Steigerbouw
WAT DOEN WIJ

Renovatie Spouwankers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spouwmuur

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft ook een isolerende functie.

Geschiedenis

Vanaf de jaren ’20 wordt de spouwmuur gebruikt als bouwmethode in Nederland. Door het natte jaar in 1960 is de spouwmuur verplicht om vochtdoorslag tegen te houden.

Spouwankers

 Voor de stabiliteit van het buitenblad worden spouwankers gebruikt om deze met het binnenblad te verbinden. Een spouwanker moet volgens de voorschriften van de leverancier voldoende in de voeg van het binnenblad zijn geplaatst, zodat er geen buiging plaats kan vinden. Volgens NEN-EN 845-1 moet het anker minimaal 40 mm in het binnenblad verankerd zijn.

Risico

Wanneer de levensduur van een spouwanker verlopen is, of bij het verwerken van de spouwankers niet de richtlijnen zijn aangehouden, kan dit grote gevolgen hebben. Voorbeeld zijn te weinig of te korte spouwankers, of het gebruik van een verkeerd materiaal zoals verzinkt staal. Dit kan oxideren en zal zijn kracht verliezen. Om de noodzakelijke stabiliteit terug te brengen en dus een veilige gevel te krijgen, kunnen renovatie spouwankers aangebracht worden.

Verantwoordelijkheid

Het ministerie van VROM heeft in het verleden meerdere malen bij gemeentes aangegeven dat kopgevels van gebouwen met meer dan 4 bouwlagen die tussen 1940-1980 gebouwd zijn, onderzocht moeten worden. Hier is vanuit de gemeente weinig actie in ondernomen, maar is het wel duidelijk dat de gebouweigenaren (vaak Vereniging van Eigenaren) aansprakelijk zijn, wanneer het fout gaat.

Quickscan als oplossing

Ogenschijnlijk kan het metselwerk aangebracht zijn volgens de richtlijnen, maar vaak zijn de gebreken niet direct zichtbaar. Met een gratis quickscan controleren wij het metselwerk en komen aandachtspunten naar voren. Hiermee kunnen wij adviseren of het noodzakelijk is om verder onderzoek te doen.

Onafhankelijk onderzoek

Is het nodig om een inspectie uit te voeren? IJsselmonde laat een onafhankelijk rapport opstellen door een officieel constructeur. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat er gebreken aan het metselwerk zijn, wordt er een oplossingsgericht advies geschreven om dit te herstellen.

Productverwerking

Voor het verbinden van het buiten- en binnenblad maken wij gebruik van het gepatenteerd renovatie spouwanker van Thor Helical. Het anker is van de hoogste RVS kwaliteit 316 en door SKG-IKOB gecertificeerd als ‘Erkend Renovatiespouwanker’. Na het uittekening van het ankerpatroon op de gevel, worden de ankers snel en eenvoudig door een SDS tool met hamerslag in een voorgeboord gat aangebracht. Hier volgen met regelmaat controlemetingen op, zodat afwijkingen in het binnenblad tijdig geconstateerd kunnen worden.

Voordelen

Nadat de gevel veilig gemaakt is, wordt deze geïsoleerd met buitengevelisolatie. Dit bespaart veel energie en verbeterd het wooncomfort . Het bijkomende voordeel is dat de gevels er weer fris en nieuw uit zien wat resulteert in waardevermeerdering van het vastgoed. Door al deze voordelen bezuinigt de opdrachtgever op energieverbruik en wordt de toepassing van gevelisolatie in korte tijd terug verdiend. Meer informatie is te vinden onder de tab ‘Wat doen wij’.