Steigerbouw
REFERENTIES

Schoonenburglaan te Nieuw-lekkerland

Betaalbare en complete buitengevelisolatie.

Referenties Details

Aanmer Bouwbedrijf Damsteegt
Opdrachtgever Lek en Waard Wonen
Architect JMW architecten
Systeem StoTherm Classic met Sierpleister en StoCleyer B gevelstrip
Projectomvang 1.100 m² oplevering januari 2024
Bijzonderheden Samen vormen we een tweetrapsraket

In opdracht van wooncorporatie Lek en Waard Wonen krijgen de 39 seniorenwoningen in de Schoonenburglaan in Nieuw-Lekkerland weer een fris, eigentijds uiterlijk. Door de creatieve combinatie van verschillende gevelafwerkingen blijft de gezellige sfeer van het ouderenwijkje behouden. Compleet en goed hoeft niet altijd heel duur te zijn!

Van der Poel is geboren in het Zuid-Hollandse dorp en kent de Schoonenburglaan nog van vroeger als een gezellig straatje. Hij is dan ook blij dat Lek en Waard Wonen besloten heeft om de eenlaagse ouderenwoningen te renoveren in plaats van af te breken. De hele buitenschil wordt aangepakt zodat de isolatiewaarde weer voldoet aan de huidige standaard. Naast gevelisolatie wordt ook de isolatie van daken en vloeren verbeterd en worden de woningen voorzien van een ventilatiesysteem.

Dubbelfuctie
IJsselmonde voert de gevelisolatie uit met isolatieplaten die daarna worden voorzien van een witte sierpleisterafwerking van Sto. Steigerwerk is dan onmisbaar. Maar ook Damsteegt heeft steigers nodig voor de werkzaamheden aan het dak. Bovendien is de aannemer verantwoordelijk als er meerdere arbeidsgangen op een bepaalde steiger worden uitgevoerd. In dit geval is in gezamenlijk overleg besloten om het steigerwerk in twee fases op te bouwen. Daarmee krijgt de steiger bij dit project een dubbelfunctie: eerst wordt hij gebruikt als toegang en randbeveiliging voor de dakwerkzaamheden. Daarna wordt de steiger voorzien van kappen en netten zodat het werk aan de gevels droog gedaan kan worden. Op die manier worden de zeven woonblokken stuk voor stuk aangepakt. “Een beetje een tweetrapsraket”, grapt Van der Poel. “Waar Damsteegt klaar is, gaan wij verder. Zo wandelen we samen de wijk in fases door.”

Schuilwoning
De bewoners van de zeven woonblokken aan de Schoonenburglaan zijn allemaal zeventigplussers. Ondanks hun leeftijd blijven ze tijdens de renovatie gewoon thuis wonen. Dat geeft volgens Gertjan Damsteegt van het gelijknamige bouwbedrijf een bijzondere twist aan dit project. “De bewoners zijn de hele dag thuis. Als ze een vraag hebben, lopen ze gewoon naar onze jongens toe.” Natuurlijk is er ongemak, maar van de schuilwoning even verderop in het dorp maken ze volgens hem weinig gebruik.
IJsselmonde kwam eerder dit jaar bij Damsteegt in beeld voor de gevelafwerking van een nieuwbouwwoning in Rotterdam. Het bedrijf uit Nieuw-Lekkerland was op zoek naar een buitengevelstukadoor die ook wat luxer kleiner werk kon doen. “Toen we hoorden dat IJsselmonde ook grotere werken doet, zijn we voor dit project met rond de tafel gaan zitten.” Tot nu heeft hij daar geen spijt van. “Over het algemeen loopt dit project goed en bij een hapering komen we daar in goed overleg prima uit.“

Fris en speels
Ook Van der Poel is tevreden. De gevels die al gedaan zijn, vindt hij fris en speels door de combinatie van sierpleisterafwerking en houten bekleding. Het vernieuwde straatbeeld in de Schoonenburglaan vindt hij, dankzij de upgrade, een geslaagd resultaat. “Een creatieve insteek om een gevoel in te kleuren terwijl deze renovatie relatief eenvoudig is. Zo zie je maar dat een complete en goede renovatie niet per se heel duur hoeft te zijn.”

Klik op de afbeelding om het artikel
te lezen in het magazine Stedenbouw.
Het complete boek is te lezen: Hyperlink

Gerelateerde Referenties

Mar 21, 2024
Verduurzaming op hoog niveau
Feb 15, 2024
Onderhoudsvriendelijk met een frisse, sprekende uitstraling
Nov 10, 2023
Seniorenwoninggebouw met 3 verdiepingen.
Nov 10, 2023
Binnen 2 jaar 2 complete hotels opgeleverd.
Nov 10, 2023
7043 m² Woonoppervlakte gecreëerd.
Nov 10, 2023
De B-Line appartementen vallen op door het verbluffende design en de unieke afwerkingen.