Steigerbouw
REFERENTIES

Kleine Vink te Nieuwerkerk aan den IJssel

Onderhoudsvriendelijk met een frisse, sprekende uitstraling

Referenties Details

Aanmer GN Bouw
Architect Toko Fuze
Systeem StoTherm Classic met Sierpleister en StoCleyer B gevelstrip
Projectomvang 440 m² oplevering eind 2023
Bijzonderheden Combinatie stucwerk en gevelstrips uitstekende oplossing voor duurzame nieuwbouw.

Grote projecten zijn de specialiteit van IJsselmonde buitengevelisolatie uit Rotterdam. Een klein project als op bedrijventerrein Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel is dan een leuke afwisseling. Een nieuwbouw bedrijfspand is door ons voorzien van een stevig isolatiepakket. Door de variatie in afwerkingsdiktes en de combinatie van stucwerk en gevelstrips kreeg het pand een opvallend en speels uiterlijk.

Het bedrijventerrein Kleine Vink ligt ingeklemd tussen de Hoofdweg en de rijksweg A20. Het bedrijfspand waarvoor IJsselmonde de isolatie en afwerking voor haar rekening nam, is gebouwd door GN Bouw uit Dordrecht en is vorig jaar opgeleverd. Naast de gevelafwerking verzorgde wij ook het complete steigerwerk.

Bijsturen 
Voor een kleiner project is er minder tijd nodig. Nadeel is wel dat er ook minder tijd is om zaken zo nodig bij te sturen. Voor Jacco Oostenbrug, commercieel directeur bij IJsselmonde, is het daarom belangrijk dat een project zoals dit vanaf het begin goed loopt: “Dan is het prettig om dingen compleet te doen en willen we ook graag de steigerbouw op ons nemen.” Vooraf maakt het gevelbedrijf een steigertekening. Daarop geeft ze aan hoe ze het steigerwerk wil neerzetten om haar werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Ook is er overleg met andere partijen, zoals de vaklieden die de vensterbanken moeten monteren of het schilderwerk doen. Zij maken gebruik van dezelfde steiger. “Terugkijkend kunnen we zeggen dat we het goed met elkaar hebben voorbereid en dat het een goedlopend project is geweest, met een prettig contact met de aannemer.”

Belijning met hout 
De eigenaar van het pand had een architect in de arm genomen die verantwoordelijk was voor het esthetische deel. In zijn ontwerp bestond de afwerking van de gevel uit pleisterwerk en een verticale belijning van houten delen. Maar dat wilde de opdrachtgever liever niet in verband met het onderhoud. Ook de aannemer zag nadelen en stelde voor om de houten delen te vervangen door gevelstrips. De opdrachtgever, architect en aannemer zijn toen samen in de showroom van Sto Isoned in Tiel langs geweest om een gevelstrip uit te zoeken die qua uiterlijk het meest op die houten latten zou lijken. Speciaal voor hen heeft Sto een strip gemaakt die wat betreft kleur en structuur de uitstraling van hout benadert.

Reliëf
Behalve de verticale ‘houten’ gevelstrips, geeft ook het toegepaste reliëf op de gevel het gebouw allure. “Onder de gestucte delen zit een isolatiepakket van maar liefst achttien centimeter, omdat de isolatiewaarde tamelijk hoog moest worden. Onder de gevelstrips is dat ongeveer
zes centimeter. De gevelstrips liggen dus terug ten opzichte van het gevelvlak, net zoals de kozijnen. Dat verklaart het behoorlijke niveauverschil in de gevel, wat het aanzicht van het bedrijfspand een speels karakter geeft. Voor een nieuwbouwproject met een duurzaam karakter is zo’n combinatie van stucwerk en gevelstrips een uitstekende oplossing. Onderhoudsvriendelijk met een frisse, sprekende uitstraling.“

Klik op de afbeelding om het artikel
te lezen in het magazine Stedenbouw.
Het complete boek is te lezen: Hyperlink

Gerelateerde Referenties

Mar 21, 2024
Tapetechniek geeft uniek aanzicht
Nov 21, 2023
Betaalbare en complete buitengevelisolatie.
Nov 10, 2023
Seniorenwoninggebouw met 3 verdiepingen.
Nov 10, 2023
Binnen 2 jaar 2 complete hotels opgeleverd.
Nov 10, 2023
7043 m² Woonoppervlakte gecreëerd.
Nov 10, 2023
De B-Line appartementen vallen op door het verbluffende design en de unieke afwerkingen.