Steigerbouw
Bedrijfsnieuws

Renovatie spouwankers

Spouwmuur
Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft ook een isolerende functie.

Geschiedenis
Vanaf de jaren ’20 wordt de spouwmuur gebruikt als bouwmethode in Nederland. Door het natte jaar in 1960 is de spouwmuur verplicht om vochtdoorslag tegen te houden.

Spouwankers
Voor de stabiliteit van het buitenblad worden spouwankers gebruikt om deze met het binnenblad te verbinden. Een spouwanker moet volgens de voorschriften van de leverancier voldoende in de voeg van het binnenblad zijn geplaatst, zodat er geen buiging plaats kan vinden. Volgens NEN-EN 845-1 moet het anker minimaal 40 mm in het binnenblad verankerd zijn.

Risico
Wanneer de levensduur van een spouwanker verlopen is, of bij het verwerken van de spouwankers niet de richtlijnen zijn aangehouden, kan dit grote gevolgen hebben. Voorbeeld zijn te weinig of te korte spouwankers, of het gebruik van een verkeerd materiaal zoals verzinkt staal. Dit kan oxideren en zal zijn kracht verliezen. Om de noodzakelijke stabiliteit terug te brengen en dus een veilige gevel te krijgen, kunnen renovatie spouwankers aangebracht worden.

Verantwoordelijkheid
Het ministerie van VROM heeft in het verleden meerdere malen bij gemeentes aangegeven dat kopgevels van gebouwen met meer dan 4 bouwlagen die tussen 1940-1980 gebouwd zijn, onderzocht moeten worden. Hier is vanuit de gemeente weinig actie in ondernomen, maar is het wel duidelijk dat de gebouweigenaren (vaak Vereniging van Eigenaren) aansprakelijk zijn, wanneer het fout gaat.

Quickscan als oplossing
Ogenschijnlijk kan het metselwerk aangebracht zijn volgens de richtlijnen, maar vaak zijn de gebreken niet direct zichtbaar. Met een gratis quickscan controleren wij het metselwerk en komen aandachtspunten naar voren. Hiermee kunnen wij adviseren of het noodzakelijk is om verder onderzoek te doen.

Onafhankelijk onderzoek
Is het nodig om een inspectie uit te voeren? IJsselmonde laat een onafhankelijk rapport opstellen door een officieel constructeur. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat er gebreken aan het metselwerk zijn, wordt er een oplossingsgericht advies geschreven om dit te herstellen.

Productverwerking
Voor het verbinden van het buiten- en binnenblad maken wij gebruik van het gepatenteerd renovatie spouwanker van Thor Helical. Het anker is van de hoogste RVS kwaliteit 316 en door SKG-IKOB gecertificeerd als ‘Erkend Renovatiespouwanker’. Na het uittekening van het ankerpatroon op de gevel, worden de ankers snel en eenvoudig door een SDS tool met hamerslag in een voorgeboord gat aangebracht. Hier volgen met regelmaat controlemetingen op, zodat afwijkingen in het binnenblad tijdig geconstateerd kunnen worden.

Voordelen
Nadat de gevel veilig gemaakt is, wordt deze geïsoleerd met buitengevelisolatie. Dit bespaart veel energie en verbeterd het wooncomfort . Het bijkomende voordeel is dat de gevels er weer fris en nieuw uit zien wat resulteert in waardevermeerdering van het vastgoed. Door al deze voordelen bezuinigt de opdrachtgever op energieverbruik en wordt de toepassing van gevelisolatie in korte tijd terug verdiend. Meer informatie is te vinden onder de tab ‘Wat doen wij’.

MEEST RECENTE BERICHTEN

Jun 14, 2024

𝕀𝕟 𝕦𝕚𝕥𝕧𝕠𝕖𝕣𝕚𝕟𝕘 Lannoy Toren te Den Haag, VORM Renovatie BV 2.900 m² Buitengevelisolatie met gevelstrips en sierpleister en 1.700 m¹ Brandstroken Op de bouwplaats zijn we al een eind op weg! Beneden worden de materialen op de bouwplaats geleverd en

ℕ𝕚𝕖𝕦𝕨𝕖 𝕠𝕡𝕕𝕣𝕒𝕔𝕙𝕥 Van Maerlantlaan te Den Haag, Dura Vermeer Bouw Heyma B.V. 9.000 m² Gevelstrips, 1.940 m² Stolit K 1,5 mm, 1.670m¹ Gestucte kaders We zijn blij met deze opdracht van een grootschalig verduurzamingsproject met gevelstrips! Met de keuze van

Apr 12, 2024

𝕀𝕟 𝕦𝕚𝕥𝕧𝕠𝕖𝕣𝕚𝕟𝕘 Monte Rosa en Jungfrau te Amstelveen, Coen Hagedoorn B.V. 1.140 m² Gevelstrips, 245 m¹ Gestucte vloerranden, 1.690 m² Steigerwerk Volledig self-supporting brengen wij op dit complex de buitengevelisolatie aan. Voor het aanbrengen van de weefselmortel op dit soort

Terugblik 2023 We bedanken onze opdrachtgevers, onderaannemers en medewerkers en wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Nov 2, 2023

Staal maakt gevelsysteem lichter, stabieler en maatvast Na 40 jaar ervaring met Buitengevelisolatie volgen wij al 10 jaar de ontwikkeling in de prefab markt. Vanuit onze traditionele visie keken wij hier altijd wat sceptisch naar, tot wij 5 jaar geleden

Renovatie 7 woonblokken Voor de renovatie van deze 7 woonblokken is gekozen voor een afwisselend gevelbeeld met gevelstuc en houten bekleding. Dit geeft een speels beeld en de woningen een geheel eigen karakter. De woningen worden momenteel geïsoleerd en voorzien